Botox
Τι είναι το Botox;

Το Botox Allergan και το Dysport είναι οι εμπορικές ονομασίες της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Η θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης με botox είναι μία από τις γνωστότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιγήρανσης. Η κοσμητική χρήση του botox για τις ρυτίδες έκφρασης είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία.

Το botox είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Eίναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Xρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης. Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα. Επιπροσθέτως, εκτός από την αισθητική ιατρική, το botox βρίσκει χρήση σε πλήθος άλλων παθήσεων, όπως στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, στο βλεφαρόσπασμο και τον στραβισμό, στη σπαστική παράλυση, στην ημικρανία, στο ραιβόκρανο και σε όλες σχεδόν της ειδικότητες της ιατρικής.

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης του στο πρόσωπο;

Η αλλαντική τοξίνη (botox και dysport) παράγεται από τον μικροοργανισμό Cl. botulinum.

Το botox μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς.

Στο πρόσωπο, η δράση του botox είναι να αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου. Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή τους μύες που είναι υπεύθυνοι  για τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας κ.λ.π.  Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Για παράδειγμα, ο σφιγκτήρας των βλεφάρων συσπάται για να κλείσει το βλέφαρο. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί τις ακτινωτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, που είναι κοινώς γνωστές ως «πόδι της χήνας». Επίσης ο επισκύνιος μυς είναι υπεύθυνος για το «συνοφρύωμα». Η αδρανοποίηση αυτού του μυός δίνει στο πρόσωπο μία πιο γαλήνια έκφραση. Με το botox, στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.

Πώς εφαρμόζεται το botox;

Το botox εφαρμόζεται στην περιοχή που χρειάζεται με μικρές ενδομυϊκές ενέσεις στους μύες που θέλουμε να αδρανοποιήσουμε. Πρόκειται για μια εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία μετά την οποία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι από 10 έως 30 λεπτά. Το αποτέλεσμα αρχίζει να είναι ορατό από την τρίτη ημέρα, βελτιώνεται σταδιακά μέχρι τις 2 εβδομάδες και διαρκεί από 4 έως 6 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα απαιτείται επανάληψη της θεραπείας για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Επειδή το botox εισέρχεται μόνο μέσα στους μυς όπου το ενίουμε, δεν έχει συστηματικές παρενέργειες.

Μύθοι για το Botox

Ακόμη και σήμερα η θεραπεία με botox αποτελεί ταμπού για πολλές γυναίκες και άνδρες. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το botox που πρέπει να καταρριφθούν.

 • Μύθος είναι ότι το botox παγώνει και αγριεύει το πρόσωπο. Όταν αυτό γίνεται σωστά αναδεικνύει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου χωρίς να μειώνει την εκφραστικότητά μας.
 • Μύθος είναι ότι αν ξεκινήσει κανείς νωρίς το botox, μετά δεν θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα και θα χαλαρώσει το δέρμα του. Το botox πρέπει να ξεκινά μόλις γίνουν ορατές οι πρώτες ρυτίδες ώστε να αποφύγουμε τη μονιμοποίησή τους.
 • Μύθος είναι ότι το botox είναι βλαπτικό για την υγεία. Η χρήση του botox πάνω από 25 χρόνια στην ιατρική και σε πολύ μεγαλύτερες δόσεις σε νεογνά με σπαστική παράλυση έδειξε ότι ουδέποτε έβλαψε την υγεία των ασθενών αυτών.
 • Μύθος είναι ότι μετά από πολλές εφαρμογές το botox διαρκεί λιγότερο και «δεν πιάνει». Αντιθέτως όταν το botox γίνεται τακτικά, αυξάνεται η δράση του και οι ρυτίδες παραμένουν λείες για μεγαλύτερο διάστημα.
Αλήθειες για το Botox
 • Είναι γεγονός ότι το botox είναι ακριβό φάρμακο. Επομένως δεν θα πρέπει κανείς να αναζητά φθηνές λύσεις ή «προσφορές» καθώς στις περιπτώσεις αυτές η ποιότητα και προέλευση του botox είναι αμφίβολη, η αραίωση προφανώς όχι σωστή και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα φτωχό.
 • Το αποτέλεσμα του botox διαρκεί 4-6 μήνες, ανάλογα με την εκφραστικότητα και την υπερκινητικότητα του προσώπου μας. Σε ηλικίες άνω των 50 ετών η διάρκεια του botox μπορεί να είναι πιο μειωμένη.
 • Δύο είναι οι εγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Το botox Allergan και το Dysport Ipsen.
Οδηγίες μετά το Botox

Παραμείνετε σε όρθια θέση για 3 ώρες μετά την εφαρμογή του botox στο πρόσωπο.

 • Μην ξαπλώσετε για 3 ώρες μετά το botox.
 • Μην τρίβετε την περιοχή εφαρμογής του botox αμέσως μετά και για 3 ημέρες.
 • Μην υπερθερμαίνετε την περιοχή που έγιναν οι ενέσεις botox για 3 ημέρες. Επομένως μετά το botox δεν συνιστάται η χρήση πολύ ζεστού νερού ή οι τεχνικές κομμωτηρίου που ζεσταίνουν το μέτωπο.
 • Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 3 ημέρες μετά το botox.
 • Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης για 3 ημέρες μετά το botox.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γιατρό στο τηλ. 2106711901 ή επισκεφτείτε το ιατρείο στη διεύθυνση Λυκούργου 2 & Κηφισίας 234 στο Χαλάνδρι (στο ύψος του Κολλεγίου Ψυχικού).


 
Άλλες μικροεπεμβάσεις:
 • Διάνοιξη & καθετηριασμός ρινοδακρυϊκών πόρων
 • Αφαίρεση μικρών μορφωμάτων
 • Οφθαλμική περιοχή
 • Επείγουσα αντιμετώπιση τραυμάτων