Τι είναι το εντρόπιο;

Εντρόπιο λέγεται η κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο, συνήθως το κάτω, γυρνάει προς τα μέσα και με αυτόν τον τρόπο το δέρμα και οι βλεφαρίδες ακουμπούν και ερεθίζουν τον κερατοειδή. Μπορεί να συμβαίνει διαλειπόντως ή να είναι μόνιμο ή να γίνεται όταν ο ασθενής κλείνει σφιχτά τα μάτια του.

Το εντρόπιο συνήθως οφείλεται στη γήρανση, που οδηγεί σε απώλεια δύναμης των μυών των βλεφάρων. Ο σπασμός ή η χαλάρωση των μυών γύρω από τα βλέφαρα μπορεί να οδηγήσουν σε εντρόπιο. Άλλα αίτια του εντροπίου είναι ο τραυματισμός, συγγενείς ανωμαλίες ή φλεγμονώδεις καταστάσεις. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση εντροπίου είναι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργεία στην περιοχή του προσώπου ή έχουν ουλές στο πρόσωπο που χαλάνε τη φυσιολογική καμπύλη των βλεφάρων.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το εντρόπιο;

Ενυδατικές σταγόνες μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα που προκαλεί το εντρόπιο, όπως η ξηροφθαλμία. Προσωρινή ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορεί να δώσει και το Botox ή ειδικές κολλητικές ταινίες (steri-strip) που κρατούν τα βλέφαρα στη σωστή τους θέση ή ακόμα και ειδικά ράμματα που τοποθετούνται σε στρατηγικές θέσεις για τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο η μοναδική μόνιμη λύση είναι η επέμβαση, στην οποία τα βλέφαρα τοποθετούνται στη σωστή τους θέση.

Πώς γίνεται η επέμβαση για το εντρόπιο;

Η περιοχή αναισθητοποιείται με τοπικό αναισθητικό. Για το εντρόπιο που οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία το χειρουργείο περιλαμβάνει αφαίρεση μικρού τμήματος του βλεφάρου έτσι ώστε να γίνει σύσφιξη του μυός στην περιοχή. Όταν το εντρόπιο οφείλεται σε ουλή ή προηγηθέν χειρουργείο, τότε μπορεί να χρειαστεί δερματικό μόσχευμα ώστε να επανατοποθετηθεί στη σωστή του θέση το βλέφαρο.

Τι είναι το εκτρόπιο;

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το βλέφαρο, συνήθως το κάτω, γυρνάει προς τα έξω. Εξαιτίας της έξω στροφής του βλεφάρου, ο επιπεφυκότας και το εσωτερικό τμήμα του βλεφάρου εκτίθενται είτε τμηματικά είτε σε όλη του την έκταση. Αυτό οδηγεί στην αδυναμία σωστής παροχέτευσης των δακρύων, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε ερεθισμό και δακρύρροια. Τα πιο συχνά αίτια του εκτροπίου είναι η ηλικιακής αιτιολογίας χαλάρωση του κολλαγόνου γύρω από τα βλέφαρα, βλάβη από τον ήλιο, όγκοι, εγκαύματα ή η αφαίρεση παραπάνω δέρματος από όσο πρέπει σε βλεφαροπλαστική. Σε κάποιες περιπτώσεις το εκτρόπιο μπορεί να είναι συγγενούς αιτιολογίας ή αποτέλεσμα πάρεσης του προσωπικού νεύρου.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω το εκτρόπιο;

Ενυδατικές σταγόνες μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα που προκαλεί το εκτρόπιο, όπως η ξηροφθαλμία από την έκθεση του κερατοειδούς. Ωστόσο η μοναδική μόνιμη λύση είναι η επέμβαση, στην οποία τα βλέφαρα τοποθετούνται στη σωστή τους θέση.

Πώς γίνεται η επέμβαση για το εντρόπιο;

Η περιοχή αναισθητοποιείται με τοπικό αναισθητικό. Για το εκτρόπιο που οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία το χειρουργείο περιλαμβάνει αφαίρεση μικρού τμήματος του βλεφάρου έτσι ώστε να γίνει σύσφιξη του μυός στην περιοχή. Όταν το εκτρόπιο οφείλεται σε ουλή ή προηγηθέν χειρουργείο, τότε μπορεί να χρειαστεί δερματικό μόσχευμα ώστε να επανατοποθετηθεί στη σωστή του θέση το βλέφαρο.