Ξεκινάει με τη δυσκολία στο διάβασμα μικρών γραμμάτων ή σε αμυδρά φωτισμένο χώρο, δυσκολία εστίασης στον υπολογιστή ή το κινητό και με την πάροδο των ετών η δυσκολία επιτείνεται. Δυστυχώς η πρεσβυωπία είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφευχθεί, ακόμα και αν μέχρι τα 40 σας δεν είχατε κανένα πρόβλημα με την όρασή σας. Ακόμα και τα άτομα με μυωπία, που κατά κανόνα έχουν καλή κοντινή όραση, μετά την ηλικία των 40-45 όταν φορούν τα συνηθισμένα γυαλιά τους ή φακούς επαφής βλέπουν θαμπά.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η επικρατέστερη είναι ότι ο φακός που έχουμε μέσα στο μάτι σκληραίνει με την ηλικία, χάνοντας έτσι την ελαστικότητά του, που του δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζει το σχήμα του αναλόγως με το που θέλει να εστιάσει το μάτι. Έτσι παύει να μπορεί να προσαρμόσει σε κοντινούς στόχους, τους οποίους βλέπει πλέον θαμπά.

Η πρεσβυωπία είναι μία φυσιολογική εξέλιξη των ματιών (όπως π.χ. οι ρυτίδες στο δέρμα), που συμβαίνει λόγω της γήρανσής τους και δεν αποτελεί νόσο. Οι συνέπειες της πρεσβυωπίας εκτός από λειτουργικές είναι και συναισθηματικές και οφείλονται στο ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι η γήρανση στο σώμα είναι αναπόφευκτη.

Πώς βιώνει κάποιος την πρεσβυωπία στην αρχή?

Όταν πρωτοεμφανίζεται η πρεσβυωπία, αρχίζουμε υποσυνείδητα να κρατάμε το βιβλίο, το κινητό, το μενού στο εστιατόριο πιο μακριά από τα μάτια, έτσι ώστε να τα βλέπουμε πιο καθαρά. Ο περιορισμός σε αυτό είναι, ότι όταν απομακρύνουμε κάτι από τα μάτια μας τότε φαίνεται μικρότερο, επομένως δεν μπορούμε να το απομακρύνουμε πολύ και γι’αυτό είναι μία προσωρινή και μερικά επιτυχημένη λύση για την πρεσβυωπία. Στην προσπάθειά του κάποιος με πρεσβυωπία να βλέπει κοντά χωρίς γυαλιά ή άλλο βοηθητικό μέσο τα μάτια κουράζονται, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η λεγόμενη κοπιωπία (κόπωση από την προσπάθεια εστίασης), που μπορεί να καταλήξει σε πονοκεφάλους.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι μετά την ηλικία των 40-45 ετών δεν είναι εφικτή η καθαρή όραση σε όλες τις εστιακές αποστάσεις χωρίς βοηθητικά μέσα. Εναλλακτικές υπάρχουν διάφορες και δίνουν λύση στην πρεσβυωπία. Το ποια θα επιλεγεί είναι κάτι που εξαρτάται από τις δραστηριότητες της καθημερινότητας και τις επιθυμίες σας. Εκτός από την παλαιόθεν γνωστή λύση των βοηθητικών πρεσβυωπικών γυαλιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολυεστιακοί φακοί επαφής ή  πολυεστιακά γυαλιά, που εξυπηρετούν στην καλή όραση στην κοντινή, τη μεσαία και τη μακρινή απόσταση. Μία άλλη λύση είναι το λεγόμενο monovision (μονόφθαλμη διόρθωση). Σε αυτή στο ένα μάτι διορθώνεται η όραση (αν υπάρχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός), έτσι ώστε να είναι τέλεια η μακρινή όραση, και στο άλλο μάτι δίνεται η κατάλληλη διόρθωση ώστε να βλέπει καλά κοντά. Κάθε άνθρωπος έχει ένα μάτι πιο δυνατό από το άλλο, αυτό λέγεται επικρατές μάτι, ενώ το άλλο μη επικρατές. Συνήθως ο οφθαλμίατρος διορθώνει τέλεια την όραση για μακριά στο επικρατές μάτι και την όραση για κοντά στο μη επικρατές. Αυτή η μέθοδος μπορεί να ακολουθηθεί και στην επέμβαση του καταρράκτη ή στο διαθλαστικό Laser.

Σε περίπτωση όμως που κάποιος θέλει μόνιμη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και δεν θέλει να χρησιμοποιεί κανενός είδους γυαλιά ή φακούς, η επέμβαση clear lens extraction”,  είναι μία εξαιρετική λύση με άριστα, άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα. Σε αυτή την επέμβαση γίνεται αφαίρεση του φακού του ματιού χωρίς απαραίτητα να υπάρχει καταρράκτης και τοποθέτηση ενδοφακού που επιλέγεται ειδικά για τον κάθε ασθενή. Αυτός ο ενδοφακός μπορεί να διορθώσει μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό καθώς επίσης και την πρεσβυωπία (αν επιλεγεί πολυεστιακός φακός). Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σε αυτόν τον τομέα προσφέροντας μία συμφέρουσα λύση με εξαιρετικά διαθλαστικά αποτελέσματα και για τους πιο απαιτητικούς ασθενείς.

Επομένως η πρεσβυωπία είναι μία φυσιολογική εξέλιξη των ματιών μέσα στο χρόνο και ευτυχώς πλέον υπάρχουν διάφορες λύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας θα σας δώσει την κατάλληλη για εσάς.

Η οφθαλμίατρος Ράμζα Διαμαντή χειρουργεί στην υπερσύγχρονη κλινική ΟΜΜΑ Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, που διαθέτει άρτια υποδομή και υπερσύγχρονα μηχανήματα για όλες τις οφθαλμολογικές επεμβάσεις.