Η επέμβαση LASIK είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος μεταξύ των ενδιαφερομένων για διαθλαστική επέμβαση. Αυτό για δύο πολύ απλούς και σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι είναι ανώδυνη, δηλαδή το ίδιο βράδυ της επέμβασης ο ασθενής αισθάνεται άνετα και δεν πονάει.

Το δεύτερο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι ο ασθενής απολαμβάνει το αποτέλεσμα της επέμβασης μέσα σε λίγες ώρες. Επομένως ο ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση LASIK, ακόμα και για 10 βαθμούς μυωπίας, μπορεί την επόμενη μέρα να οδηγήσει πάρα πολύ άνετα το αυτοκίνητό του σε φυσιολογικές συνθήκες ημέρας ή νύχτας, απαλλαγμένος πλέον από γυαλιά και φακούς επαφής.

Στην τεχνική LASIK, σαν πρώτο βήμα, γίνεται μία τομή στον κερατοειδή για την δημιουργία ενός κρημνού (flap). Το δεύτερο βήμα είναι η σμίλευση του κερατοειδή με laser κάτω από το flap για την διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού. Το flap επανατοποθετείται στην αρχική του θέση, με αποτέλεσμα η επιφάνεια του ματιού να είναι σχεδόν άθικτη.

Μετεγχειρητικά απαιτείται θεραπεία για διάστημα μόνο μίας εβδομάδας. Συγκεκριμένα χρειάζεται ενστάλλαξη αντιβιοτικού και κορτιζονούχου κολλυρίου.

Η τεχνική LASIK είναι η βασική τεχνική που εφαρμόζεται στις υπερμετρωπίες και μπορεί να εφαρμοστεί και σε μυωπίες από 1 βαθμό μέχρι και σχεδόν 13-14 βαθμούς. Αυτό βέβαια, με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει το πάχος του κερατοειδούς.

Οι πιο σημαντικές  παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψην πριν από μία διαθλαστική επέμβαση είναι ουσιαστικά η σταθεροποίηση του διαθλαστικού προβλήματος (μυωπία, υπερμετρωπία ή/και αστιγματισμός) και το μέγεθος αυτού (βαθμοί/διοπτρίες). Το δεύτερο απαιτεί πολύ αυστηρές και αντικειμενικές μετρήσεις.

Καταρχάς γίνεται η μέτρηση του μεγέθους του διαθλαστικού προβλήματος (της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού) στο κάθε μάτι, τόσο υποκειμενικά από τον ίδιο τον ασθενή, όσο και αντικειμενικά από αυτόματα μηχανήματα.

Εκτός των ανωτέρω, μείζονος σημασίας είναι και:

  1. το πάχος του πιο λεπτού σημείου του κερατοειδή. Το σύνηθες πάχος κερατοειδή για Έλληνες είναι περίπου 540 μικρά (χιλιοστά του χιλιοστού).
  2. το πόσο ομαλός είναι ο κερατοειδής, όχι μόνο στην πρόσθια επιφάνειά του αλλά στην οπίσθια επιφάνειά του. Αυτό απαιτεί τεχνολογία, η οποία μπορεί να αποτυπώσει την πρόσθια και την οπίσθια επιφάνεια του κερατοειδή (παλαιότερα το Οrbscan και πρόσφατα η πολύ πιο λεπτομερής επεξεργασία με την τεχνολογία Pentacam).
  3. η αυστηρή μελέτη του μεγέθους της κόρης του ματιού, τόσο σε φωτεινές συνθήκες όσο και σε σκοτεινές, που θα καθορίσει την ποιότητα της όρασης που μπορεί να έχει ένα άτομο μετά την επέμβαση.

Φυσικά αυτονόητο είναι ότι πρέπει να εκτιμηθεί και η γενική υγεία των οφθαλμών. Δηλαδή πρέπει να αναγνωριστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν (π.χ. στο βυθό του ματιού), τα οποία και απαιτούν μια λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση, καθώς και κάποια ειδικά χαρακτηριστικά του κερατοειδούς, π.χ. η κυρτότητά του.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος, είναι αυτός που καθορίζει τόσο το αποτέλεσμα όσον αφορά την διαύγεια και την ποιότητα της όρασης, όσο και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων, που είναι και το πλέον σημαντικό όλων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τεχνική LASIK η κατασκευή flap, παραδοσιακά μέχρι πριν κάποια χρόνια γινόταν με μηχανικό μικροκερατόμο, ένα μηχάνημα το οποίο διαθέτει ένα πολύ μικρό χειρουργικό νυστέρι. Το μαχαιρίδιο αυτό έκανε την τομή στον κερατοειδή, κάτι που είναι αρκετά ασφαλές και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Η εξέλιξη, όμως της τεχνολογίας στην Οφθαλμολογία, μας έχει δώσει τη μοναδική τεχνολογία του FEMTOSECOND Laser, που αφορά το πρώτο μέρος της επέμβασης LASIK. Το femtosecond έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει το flap, δηλ. να προετοιμάζει το επίπεδο σμίλευσης του Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας ή/και αστιγματισμού, στο βάθος του κερατοειδούς χωρίς να χρησιμοποιείται πια νυστέρι. Δηλαδή πρόκειται για μία μέθοδο στην οποία όλα πραγματοποιούνται από το Laser.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών μπορούμε υποδιορθώνοντας με το laser τον μη κυρίαρχο οφθαλμό (dominant-κυρίαρχος ονομάζεται ο οφθαλμός που χρησιμοποιείται από τον ενδιαφερόμενο αν του ζητηθεί να κοιτάξει αυθόρμητα με το ένα μάτι σε κάποια μακρινή απόσταση. Το μάτι που θα παραμείνει ανοιχτό λέγεται κυρίαρχο), να επιτύχουμε ο ένας οφθαλμός να βλέπει καλά μακριά και ο άλλος κοντά. Αυτή τη στιγμή η μέθοδος αυτή είναι ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας. Σε ηλικίες άνω των 55 ετών, εφόσον συνυπάρχει και μια κάποια σκλήρυνση του φακού (αρχή καταρράκτη), υπάρχουν άλλοι τρόποι αντιμετώπισης με κυριότερο τη χρήση ενδοφθάλμιων πολυεστιακών ή προσαρμοστικών φακών.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διεξάγονται χιλιάδες διαθλαστικές επεμβάσεις σε διάφορα κέντρα. Η υψηλή επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με τη διαθλαστική χειρουργική όσο και τα πολύ καλά από τεχνολογικής άποψης μηχανήματα που υπάρχουν σε όλα τα Διαθλαστικά κέντρα, επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς  στο να προβούν σε διόρθωση της διαθλαστικού τους προβλήματος.

ΡΑΜΖΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Λυκούργου 2 & Κηφισίας 234, Χαλάνδρι (Κολλέγιο Ψυχικού)
Τηλ.:210 6711901, 210 6755850

(Δημοσιεύτηκε στο http://www.gkoutroulis.gr/postview.aspx?aid=13)