Ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι τα ξηρά, ερεθισμένα μάτια, η θολή όραση ή ακόμα και η ύπαρξη πονοκεφάλου εντοπισμένου πάνω από τα μάτια.

Καταρχάς είναι απαραίτητη η εξέταση από ειδικό οφθαλμίατρο για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας).

Αφού αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να γίνει πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος για να αποκλειστούν παθήσεις που θα μπορούσαν να προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Μία συνηθισμένη αιτία των προαναφερθέντων συμπτωμάτων στη σημερινή εποχή είναι η πολύωρη χρήση υπολογιστών.  Η προσήλωση του βλέμματος σε μία ηλεκτρονική συσκευή συνεπάγεται μείωση τουλάχιστον στο μισό του αριθμού ανοίγματος-κλεισίματος των βλεφάρων (φυσιολογικά 18-20 φορές το λεπτό). Έτσι λοιπόν η πρόσθια επιφάνεια του ματιού δεν ενυδατώνεται σωστά και αυτό οδηγεί σε αίσθημα ξηροφθαλμίας, κόπωσης και κνησμού.  Η προσπάθεια ανάγνωσης μικρών γραμματοσειρών αλλά και οι αντανακλάσεις και ο κακός φωτισμός στο χώρο εργασίας συμβάλλουν επίσης στην κόπωση των ματιών. Επομένως η βελτίωση των συνθηκών εργασίας στην καθημερινότητα και η χρήση τεχνητών δακρύων μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση των συμπτωμάτων.