Διαθλαστική χειρουργική και όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας  και του αστιγματισμού με  laser λέγεται διαθλαστική χειρουργική. Αν λοιπόν πάσχετε από μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό, η διαθλαστική χειρουργική είναι μία μέθοδος για την διόρθωση αυτών των διαθλαστικών ανωμαλιών. Υπάρχουν διάφορα είδη επεμβάσεων laser και η επιλογή γίνεται κατά κύριο λόγο  με βάση την ανατομία του ματιού του ασθενούς, του μεγέθους του διαθλαστικού προβλήματος  και του θεραπευτικού στόχου.

Πώς διορθώνει την όραση το Laser;

Το Laser κάνει  αναδόμηση και  αλλαγή της καμπυλότητας του  κερατοειδούς (το διαφανές  μπροστινό «παράθυρο» του ματιού) ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται οι ακτίνες του φωτός στον οφθαλμό. Στη μυωπία αφαιρείται ιστός έτσι ώστε να γίνει πιο επίπεδος ο κερατοειδής, στην υπερμετρωπία πιο κυρτός και στον αστιγματισμό έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι ανωμαλίες στην πρόσθια επιφάνεια του κερατοειδούς.

Πότε είστε κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική χειρουργική;
  • Όταν επιθυμείτε να απαλλαγείτε από τα γυαλιά σας
  • Δεν πάσχετε από άλλη χρόνια οφθαλμική νόσο
  • Έχετε διαθλαστικό πρόβλημα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό ή συνδυασμό αυτών) που μπορεί να διορθωθεί με laser*
  • Είστε άνω των 18 ετών και το διαθλαστικό σας πρόβλημα έχει  σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 1 έτος (δεν έχει χρειαστεί αλλαγή γυαλιών σε αυτό το διάστημα)
  • Δεν είστε σε περίοδο κύησης  ή λοχείας, γιατί οι ορμόνες μπορούν να μεταβάλλουν προσωρινά το σχήμα του ματιού σας
  • Δεν πάσχετε από αυτοάνοση νόσο που θα επηρρεάσει τη διαδικασία επούλωσης

Η απόφαση για το αν το διαθλαστικό σας πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με επιτυχία και ασφάλεια είναι αμιγώς απόφαση του οφθαλμιάτρου σας κατόπιν εκτενών ειδικών εξετάσεων.

Τι χρειάζεται να κάνετε για να προετοιμαστείτε για διαθλαστική επέμβαση;

Εάν φοράτε φακούς επαφής απαιτείται η αποχή από αυτούς για τουλάχιστον 10 ημέρες προ των τελικών μετρήσεων για την επέμβαση. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και την επόμενη ημέρα από την ημέρα των τελικών μετρήσεων, που πραγματοποιούνται από τον οφθαλμίατρό σας.

Τελικά τι είναι ασφαλέστερο για τα μάτια μου, να φοράω φακούς ή να κάνω laser;

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση φακών επαφής μπορεί να ξεπερνούν τον κίνδυνο από μία διαθλαστική επέμβαση; Η πιθανότητα απώλειας όρασης σε δια βίου χρήση φακών επαφής είναι μεγαλύτερη από ότι με μία διαθλαστική επέμβαση. Μάλιστα η εκτεταμένη χρήση φακών επαφής (ύπνος με φακούς επαφής) καθιστά ακόμα μεγαλύτερο τον κίνδυνο απώλειας όρασης.

Η διαθλαστικές επεμβάσεις, με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις -ταχύτερα laser, χωρίς «λεπίδα» (femto-LASIK), τον καλύτερο και εξαιρετικά ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο- σε συνδυασμό με την επιλογή ενός έμπειρου χειρουργού οφθαλμιάτρου, είναι εξαιρετικά ασφαλείς. Οι φακοί επαφής είναι εξ ορισμού ξένα σώματα μέσα στο μάτι που προκαλούν συνεχείς μικροτραυματισμούς στον κερατοειδή λόγω τριβής τους πάνω στην επιφάνειά του και άρα τον καθιστούν επιρρεπή σε μολύνσεις. Επίσης  εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτείται η επαφή των χεριών με τα μάτια, συνιστούν ένα διαρκή κίνδυνο μόλυνσης. Γεγονός που δεν ισχύει στη χρήση γυαλιών ή στην επέμβαση με laser.

Πότε πρέπει να σταματήσω να φοράω τους φακούς επαφής μου πριν την επέμβαση του laser;

Ακόμα και οι φακοί με την καλύτερη δυνατή εφαρμογή στο μάτι και ακόμα και αυτοί που χρησιμοποιούνται με τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, μειώνουν την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στον κερατοειδή, γεγονός που προκαλεί τις προϋποθέσεις για οίδημα στον κερατοειδή και επομένως μπορεί να μειώσει την αξιοπιστία των τελικών μετρήσεων πριν από τη διαθλαστική επέμβαση. Επίσης οι φακοί επαφής επιτείνουν την ξηροφθαλμία λόγω του ότι επιδρούν στο δακρυϊκό φιλμ και επομένως μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη διαδικασία επούλωσης μετά τη διαθλαστική επέμβαση. Γι’αυτούς τους λόγους θα πρέπει να απέχετε από τους φακούς επαφής για τουλάχιστον 2 εβδομάδες προ του χειρουργείου. Σε περίπτωση που φοράτε σκληρούς φακούς επαφής το διάστημα αποχής από τους φακούς είναι ένας μήνας προ της επέμβασης.

Τι περιλαμβάνει η οφθαλμολογική εξέταση για να ξέρω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος για laser;

Ο οφθαλμίατρός σας θα σας ρωτήσει εκτενώς για το ατομικό, το οφθαλμολογικό και το οικογενειακό σας ιστορικό και στη συνέχεια θα σας κάνει πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, στην οποία εκτός των άλλων γίνεται διάθλαση με κυκλοπληγία (σταγόνες που προκαλούν διαστολή της κόρης) και έλεγχος για ξηροφθαλμία. Στη συνέχεια θα γίνουν και παρακλινικές εξετάσεις για συνεκτίμηση με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης όπως η τοπογραφία κερατοειδούς και η παχυμετρία. Τα ευρήματα από την κλινική και τις παρακλινικές εξετάσεις θα συνεκτιμηθούν από τον οφθαλμίατρό σας και θα αποφαστιστεί αν είστε κατάλληλος υποψήφιος για διαθλαστική επέμβαση.

Υπάρχουν διάφορα είδη laser και ποιο είναι το κατάλληλο για εμένα;

Ναι υπάρχουν βασικά δύο μέθοδοι laser. Η μία είναι το LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis) και η άλλη το PRK. Ο προεγχειρητικός έλεγχος και η αρχιτεκτονική δομή του κερατοειδούς θα καταδείξουν την ιδανική για εσάς μέθοδο.

Η LASIK είναι μία εξαιρετικά προηγμένη τεχνική στην οποία δημιουργεί ο οφθαλμίατρος ένα flap ή αλλιώς κρημνό («καπάκι») στην επιφανειακή στιβάδα του κερατοειδούς, το οποίο ανασηκώνει με πολλή προσοχή και στη συνέχεια γίνεται διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με αφαίρεση πολύ συγκεκριμένου πάχους κερατοειδούς από excimer laser. Στη συνέχεια  ο οφθαλμίατρος επανατοποθετεί τον κρημνό με απόλυτη ακρίβεια στη θέση του. Αυτή είναι μία πολύ δημοφιλής τεχνική λόγω του ότι είναι εξαιρετικά ασφαλής, αποτελεσματική και συνοδεύεται από ταχεία ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης με ελάχιστη μετεγχειρητική ενόχληση, μόνο την πρώτη ημέρα. Το LASIK μπορεί να διορθώσει και τη μυωπία και την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

  • Μπορεί να διορθώσει ως και 12-13 βαθμούς μυωπίας (ανάλογα με το πάχος του κερατοειδούς σας), 6 βαθμούς υπερμετρωπίας και 6 βαθμούς αστιγματισμού. Μάλιστα για την υπερμετρωπία είναι η μέθοδος εκλογής.

Υπάρχουν δύο είδη LASIK, αυτή που πραγματοποιείται με μαχαιρίδιο εξαιρετικής ακρίβειας το οποίο δημιουργεί τον κρημνό (μικροκερατόμος) και η femtosecond LASIK στην οποία ο κρημνός δημιουργείται με τη βοήθεια του femto-Laser.  Μετά τη δημιουργία του κρημνού η  διόρθωση του διαθλαστικού προβλήματος γίνεται και στις δύο περιπτώσεις  με excimer laser.

Η Femto-LASIK ή femtosecond-LASIK είναι η πιο προηγμένης τεχνολογίας  και ασφαλής μέθοδος διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού. Ο κρημνός δημιουργείται απόλυτα ελεγχόμενα και με ακρίβεια από το femtosecond laser. Στη συνέχεια ο οφθαλμίατρος αναδιπλώνει τον κρημνό και με το excimer laser αφαιρείται ιστός από τον υποκείμενο κερατοειδή με απόλυτη ακρίβεια. Αφού το excimer laser διορθώσει το διαθλαστικό πρόβλημα, μετά ο κρημνός επανατοποθετείται στη θέση του.

και μάλιστα.   Ως εκ τούτου, το Femto-Lasik είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του κρημνού, η υπόλοιπη διαδικασία με το Excimer Laser είναι ίδια και στις δύο. Ένα Femtosecond είναι ένα εκατομμυριοστό του νανοδευτερόλεπτου και είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στην τεχνολογία λέιζερ.

Η ποιότητα της όρασης μετά την επέμβαση είναι καλύτερη από ποτέ. Το πιο σύγχρονο Laser  για την διόρθωση της Μυωπίας, Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού σήμερα είναι το SCHWIND Amaris , διορθώνοντας ένα βαθμό μυωπίας σε μόλις 1,5 sec.

Η PRK χρησιμοποιείται πάνω από 20 χρόνια. Σε αυτή τη μέθοδο δεν δημιουργείται κρημνός, αλλά αφαιρείται ένα πολύ λεπτό στρώμα του εξωτερικού κερατοειδούς (επιθήλιο) είτε μηχανικά από τον οφθαλμίατρο με τη βοήθεια ενός αλκοολικού διαλύματος είτε με full-laser τεχνική, κατά την οποία γίνονται όλα χωρίς να αγγίξει το μάτι ανθρώπινο χέρι ή οποιοδήποτε εργαλείο (trans-PRK ή διεπιθηλιακή επιφανειακή φωτεκτομή). Η trans-PRK γίνεται λοιπόν με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Στη συνέχεια εφαρμόζεται excimer laser, για τη διόρθωση των βαθμών. Το επιθήλιο επουλώνεται από μόνο του, όπως θα συνέβαινε με μία πληγή στο δέρμα και γίνεται επανεπιθηλιοποίηση του κερατοειδούς μέσα στις επόμενες 48-72 ώρες από την επέμβαση. Η trans-PRK είναι η εξέλιξη της απλής PRK και ενώ διατηρεί τα πλεονεκτήματα της απλής PRK υπερτερεί σε ότι αφορά την ταχύτητα αποκατάστασης της όρασης και την ελαφρότητα των ενοχλήσεων των πρώτων μετεγχειρητικών ημερών. Έχει εξαιρετική εφαρμογή σε μυωπία 1-7 διοπτριών και σε αστιγματισμό εως 2. Για να εφαρμοσθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα συγκεκριμένο Laser, το νέο AMARIS (SCHWIND), το οποίο έχω τη χαρά να έχω στη διάθεσή μου και να το χρησιμοποιώ στους ασθενείς που χειρουργώ στην κλινική με την οποία συνεργάζομαι το «ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ».

Ποια μέθοδο να διαλέξω;

Τα τελικά αποτελέσματα των δύο μεθόδων είναι συγκρίσιμα. Αυτό που τις διαφοροποιεί είναι η ταχύτητα ανάρρωσης, που είναι ταχύτερη στο LASIK εφόσον στο PRK παίρνει όπως προαναφέρθηκε 48-72 ώρες η επούλωση του επιθηλίου του κερατοειδούς. Στο PRK είναι ελαφρά αυξημένος ο κίνδυνος για μόλυνση και θόλωση της όρασης τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε LASIK έχουν γενικά λιγότερη ενόχληση και η όρασή τους αποκαθίσταται πιο γρήγορα ενώ στο PRK η βελτίωση της όρασης είναι βαθμιαία και το τελικό αποτέλεσμα έρχεται μετά από 3-4 εβδομάδες. Η μέθοδος PRK ωστόσο έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, εφόσον δεν δημιουργείται κρημνός (ο οποίος αποτελείται από επιθήλιο και στρώμα του κερατοειδούς) και επομένως ολόκληρο το στρώμα διατίθεται για θεραπεία με το excimer laser. Αυτό είναι σημαντικό προνόμιο σε περίπτωση που ο κερατοειδής σας είναι πολύ λεπτός. Εφόσον δεν δημιουργείται κρημνός στο PRK δεν υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών που αφορούν τον κρημνό. Επομένως η επιλογή της μεθόδου στην οποία θα υποβληθείτε είναι ­­­­–ανατομία του ματιού σας και εν συνεχεία εφόσον είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν και οι δύο μέθοδοι, τότε η επιλογή πρέπει να γίνει συνεκτιμώντας τα εξής:

PRK
LASIK
 Εφαρμογή laser σε μικρότερο βάθος Εφαρμογή laser σε μεγαλύτερο βάθος
 Κατάλληλο για ασθενείς με λεπτό κερατοειδή Ακατάλληλο για ασθενείς με πολύ λεπτό κερατοειδή
 Βραδύτερη ανάρρωση (48-72 ώρες) Ταχεία ανάρρωση (λίγες ώρες)
 Βραδύτερη αποκατάσταση όρασης από LASIK Άμεση αποκατάσταση της όρασης
 Κανένας κίνδυνος σχετιζόμενος με τον κρημνό Κίνδυνοι που συνεπάγεται η δημιουργία κρημνού
 Χαμηλό κόστος Υψηλότερο κόστος από την PRK
 Αυξημένος κίνδυνος μετεγχειρητικής μόλυνσης, φλεγμονής και θόλωσης της όρασης Μειωμένα σε σύγκριση με την PRK
 Θεραπευτική αγωγή για 3 μήνες Θεραπευτική αγωγή για 10 ημέρες
Είναι ασφαλές το διαθλαστικό laser;

Και η LASIK και η PRK είναι αποδεδειγμένα ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις. Η διόρθωση με Laser χρησιμοποιεί ψυχρή (μη-θερμική) ακτίνα φωτός που ελέγχεται πλήρως από έναν υπολογιστή. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σταματήσει το laser οποιαδήποτε στιγμή τυχόν χρειαστεί και υπάρχουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες που ελαττώνουν την πιθανότητα λάθους. Παρολαυτά καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι άμοιρη έστω και μηδαμινών κινδύνων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επίπτωση μηδαμινών ανεπιθύμητων συμβαμμάτων (όπως η ξηροφθαλμία και η φωτεινή άλως γύρω από τα αντικείμενα ειδικά το βράδυ είναι 3-5 %, ενώ η πιθανότητα σοβαρών συμβαμμάτων (όπως απώλεια της όρασης) είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Γίνεται η επέμβαση και στα δύο μάτια την ίδια μέρα;

Οι περισσότεροι οφθαλμίατροι συνηθίζουν να πραγματοποιούν το laser σε μία συνεδρία. Ωστόσο αν αυτό καταστεί αναγκαίο η επιθυμητό από τον ασθενή, μπορεί να πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις με μία εβδομάδα διαφορά.

Θα πονέσω κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Δεν θα νιώσετε καθόλου πόνο κατά τη διάρκεια της LASIK ή της PRK, εφόσον ο οφθαλμίατρος ή το νοσηλευτικό προσωπικό φροντίζει να γίνει ενστάλλαξη αναισθητικών σταγόνων και στα δύο μάτια πριν την επέμβαση. Στη μέθοδο LASIK θα αντιληφθείτε μία ανεκτή πίεση για 20 περίπου δευτερόλεπτα της στιγμή που εφαρμόζεται το femto ή ο μικροκερατόμος για τη δημιουργία του κρημνού. Μετά την επέμβαση και ιδίως μετά την PRK ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει οποιοδήποτε παυσίπονο.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Και στη LASIK αλλά και στην PRK η σμίλευση του κερατοειδούς είναι πολύ σύντομη χάρη στα υπερσύγχρονα μηχανήματα LASER που έχουμε στη διάθεσή μας (SCHWIND Amaris 1050). Η παραμονή στην αίθουσα του LASER δεν ξεπερνάει στο σύνολό της τα 40 λεπτά και για τους δύο οφθαλμούς, όταν ο οφθαλμίατρος είναι έμπειρος χειρουργός.

Κατά τη διάρκεια επέμβασης

Ξαπλώνετε ανάσκελα σε μια αίθουσα που περιέχει το laser,  το οποίο αποτελείται από ένα μεγάλο μηχάνημα και ένα μικροσκόπιο, που συνδέονται με την οθόνη ενός υπολογιστή. Αποστειρώνεται η περιοχή γύρω από τα μάτια ενώ τοποθετείται ένας βλεφαροδιαστολέας, που θα κρατάει ανοικτό το μάτι σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Η ακτίνα του laser θα τοποθετηθεί πάνω από το μάτι σας και θα σας ζητηθεί να κοιτάζετε σε ένα πράσινο φωτάκι. Αυτό δεν είναι το λέιζερ που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ιστού από τον κερατοειδή, αλλά ένα φωτάκι που χρησιμεύει για να σας βοηθήσει να προσηλώσετε εκεί το βλέμμα σας. Στη συνέχεια εφαρμόζεται το laser  και σε αυτή τη φάση μπορεί να αντιληφθείτε νέους ήχους και μυρωδιές. Ο παλμός του λέιζερ κάνει έναν ήχο καθώς το laser αφαιρεί ιστό από τον κερατοειδή χιτώνα, μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει μια μυρωδιά παρόμοια με την καύση των μαλλιών. Ένας υπολογιστής ελέγχει την ποσότητα της ενέργειας laser που πέφτει στο μάτι σας. Πριν από την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης, ο γιατρός σας θα έχει προγραμματίσει τον υπολογιστή να αφαιρέσει ένα συγκεκριμένο ποσό ιστού που βασίζεται στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την αρχική αξιολόγηση σας.

Στη LASIK ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό μηχάνημα για να δημιουργήσει τον κρημνό (flap) είτε με τη μέθοδο Femto-LASIK  είτε με μικροκερατόμο. Η όραση  θα σκοτεινιάσει για λίγα δευτερόλεπτα, και θα ασκηθεί μία πίεση κατά τη διάρκεια αυτού του μέρους της διαδικασίας. Ο χειρουργός ανασηκώνει τον κρημνό αυτό, τον αναδιπλώνει προσωρινά και εφαρμόζει το excimer laser στον κερατοειδή. Αφού αφαιρεθεί το ακριβές πάχος κερατοειδούς που απαιτείται, επανατοποθετεί ο οφθαλμίατρος τον κρημνό στη θέση του και το μάτι επουλώνεται πλήρως σε λίγες μόνο ώρες. Σε κάποιες περιπτώσεις ιδίως στο femto-LASIK τοποθετείται προοληπτικά και προστατευτικά θεραπευτικός φακός επαφής στα μάτια μετά το τέλος της επέμβασης για ένα 24ωρο.

Στην περίπτωση της PRK δεν δημιουργείται κρημνός, αλλά αφαιρείται το εξωτερικό τμήμα του κερατοειδούς (επιθήλιο), είτε με μηχανικό τρόπο από τον οφθαλμίατρο είτε με laser  (trans-PRK). Στη συνέχεια εφαρμόζεται το excimer laser, που θα αφαιρέσει το κατάλληλο πάχος ιστού από τον κερατοειδή. Αν επιλέξουμε την μέθοδο Trans-PRK όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το laser, κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης. Αφού τελειώσει η επέμβαση της PRK (και στα δύο είδη), τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση και να προστατευτεί το μάτι μέχρι να επουλωθεί το επιθήλιο του κερατοειδούς από μόνο του ακολουθώντας τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης του οργανισμού. Είναι σημαντικό για σας να μην τρίψετε τα μάτια σας τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Μετά την επέμβαση

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι η ξηροφθαλμία, η φωτοευαισθησία  και το αίσθημα ξένου σώματος  μέσα στο μάτι. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και δεν πρέπει να σας προβληματίσουν. Η όρασή σας κατά πάσα πιθανότητα θα είναι θολή τις πρώτες ώρες στη LASIK και τουλάχιστον 3-4 ημέρες στην PRK. Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μία ευαισθησία στο φως. Αυτά τα συμπτώματα θα βελτιωθούν σημαντικά μετά από λίγες ημέρες. Θα χρειαστούν για τις πρώτες εβδομάδες αρκετά τεχνητά δάκρυα για να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του κερατοειδούς. Εκτός από τα τεχνητά δάκρυα θα σας δοθούν οδηγίες για την ενστάλλαξη κορτιζόνης και αντιβιοτικού κολλυρίου στην LASIK για 10 μέρες και στην PRK για 3 μήνες. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το μακιγιάζ στην περιοχή των ματιών για 1 εβδομάδα, το κολύμπι και τη χρήση υδρομασάζ ή τζακούζι για 2 εβδομάδες. Τα έντονα αθλήματα επαφής, όπως η πυγμαχία, ποδόσφαιρο, καράτε, κ.λπ., δεν πρέπει να επιχειρηθούν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα μάτια σας από οτιδήποτε που θα μπορούσε να τα βλάψει ειδικά τον πρώτο μήνα. Κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση, η όρασή σας μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μπορεί να χρειαστούν από τρεις έως έξι μήνες για να σταθεροποιηθεί η όραση μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για την πλήρη αποκατάσταση της όρασης χρειάζονται λίγες ημέρες για την μέθοδο trans PRK και 24 ώρες για τη LASIK.

Πότε θα μπορέσω να οδηγήσω;

Όταν αισθανθείτε ότι η όρασή σας είναι επαρκής για να το κάνετε. Αυτό σαφώς αφορά την περίοδο μετά το πρώτο 24ωρο από την επέμβαση. Συνήθως στο LASIK αυτό είναι εφικτό από την επόμενη ημέρα της επέμβασης και στο PRK στο 5ήμερο μετά την επέμβαση.

Πότε θα επιστρέψω στη δουλειά μου;

Με τη LASIK οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη ημέρα, ενώ με την PRK χρειάζεται αποχή από την εργασία για 2-3 ημέρες.

Πότε και πόσες φορές πρέπει να εξεταστώ από τον οφθαλμίατρό μου μετεγχειρητικά;

Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το θεράποντα οφθαλμίατρο. Συνήθως γίνεται μετεγχειρητικός έλεγχος την επόμενη μέρα από την επέμβαση, σε μία εβδομάδα, σε 1 μήνα και σε 3μήνες.

Θα γίνει ζημιά εάν κινηθώ κατά την διάρκεια του Laser;

Είναι εύλογη η απορία αρκετών ασθενών εάν θα προκληθεί κάποια βλάβη στο μάτι τους σε περίπτωση που κινηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής του laser. Όμως η τεχνολογία έχει μεριμνήσει και τα σύγχρονα μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται στη διαθλαστική χειρουργική σήμερα, είναι εξοπλισμένα με eye tracker, δηλαδή ένα σύστημα εντοπισμού των κινήσεων του οφθαλμού που χειρουργείται. Στις μικρές κινήσεις του οφθαλμού, το laser ακολουθεί και προσαρμόζεται, ενώ σε περίπτωση μεγάλης κίνησης η διαδικασία διακόπτεται. Άρα η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής ακόμα και στην περίπτωση της κίνησης του ασθενούς για οποιονδήποτε λόγο.

Τι είναι το Trans-PRK;

Είναι μία μέθοδος για την διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού χωρίς το άγγιγμα του ανθρώπινου χεριού. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα ήθελαν τα οφέλη της διαθλαστικής χειρουργικής χωρίς τα μειονεκτήματα του Flap από την Lasik και για εκείνους που είναι ακατάλληλoi για την LASIK. Η περαιτέρω βελτίωση του αλγορίθμου των Laser τελευταίας γενιάς για τις επιφανειακές διαθλαστικές επεμβάσεις οδήγησε στην μοναδική διαθλαστική επέμβαση Trans-PRK όπου ακόμα και το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται με το λέιζερ. Κανένα εργαλείο δεν ακουμπά το μάτι και η επέμβαση γίνεται με απείρως μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία. Από την πλευρά του ασθενούς αυτό μεταφράζεται σε ελάχιστο χρόνο παραμονής στο χειρουργείο, ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση της όρασης. ‘Εχει τα ίδια αποτελέσματα με το Lasik και το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι να μην υπάρχει flap στον κερατοειδή. Η Trans-PRK είναι σήμερα η μόνη «No-Touch» Excimer-Laser θεραπεία και γίνεται με το νέο SCHWIND-AMARIS Laser με το οποίο προσωπικά χειρουργώ τους ασθενείς μου.